„Zachować Smak Tradycji - plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej”

InformacjeKultura 28 grudnia 2021

Recepturę na tradycyjny Podpłomyk Plebański, chleb wiejski, tradycyjną szarlotkę czy pyszny sernik pieczony przez babcię - te i wiele innych przepisów znajdzie się w folderze kulinarnym, który przygotowuje Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Gminy Gdów.


Dzięki wsparciu z Projektu pn. "Zachować Smak Tradycji - plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej” projekt Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich Gminy Gdów mającego na celu zakup 9 piecy konwekcyjnych oraz wydanie folderu kulinarnego z archiwalnymi przepisami kulinarnymi  Ziemi Gdowskiej współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w wysokości  55 tys. zł ramach działania Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (poddziałanie 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”) zostało zakupione 9 piecy konwekcyjnych, a aktualnie jest przygotowywany folder kulinarny zawierający archiwalne przepisy kulinarne z terenu Gminy Gdów.

Chętne osoby posiadające w swoich zasobach przepisy wykorzystywane przez lata w swoich domach i chcące się jeszcze nimi podzielić we wspomnianym folderze prosimy o kontakt z Prezesem Stowarzyszenia Panią Lucyna Włodarz (tel. 669 434 089) lub Panią Edytą Trojańską – Urbanik (501 225 365).



Najnowsze artykuły