Szlak kulinarny

WYTĘŻAJĄC ZMYSŁ SMAKU… SZLAK KULINARNY długość: 17,2 km

  • PRZEBIEG TRASY: Gdów Zarabie II – Podolany skrzyżowanie – Las Wólczański – Klęczana (granica gminy) – Wieniec – Dąbrowica – Podolany Skrzyżowanie – Gdów Zarabie II

Poruszając się nim zyskujemy możliwość spotkania na swojej drodze obiektów gastronomicznych znajdujących się na jego trasie bądź też w jego pobliżu.Wyruszając z terenu Zarabia należy kierować się w stronę gdowskich Dłużyzn, którymi dotrzemy do Podolan. Następnie przejeżdżamy przez Las Wólczański stanowiący piękną scenerię dla Dworu Feillów – dawnego majątku ziemskiego oferującego dziś m.in. możliwość noclegu. Kolejny odcinek to tzw. Droga Jakubowska prowadząca wzdłuż granicy Gminy Gdów w Klęczanie. Po minięciu wsi osiągamy Jaroszówkę i Wieniec. W Wieńcu znajduje się Łowisko-Smażalnia Winiec, w której zasmakujemy m.in. potraw rybnych z bogatej oferty tejże smażalni. Co ciekawe, w kulinariach można nie tylko posmakować, ale również… o nich poczytać. Opuszczając bowiem Wieniec docieramy do Dąbrowicy, a tu – zbaczając lekko z naszej trasy wjeżdżamy do Chrostowej, w której warto odwiedzić Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej - zawierające zbiór publikacji kulinarnych nie tylko z regionu, ale i z całej Polski. Wracając na szlak, żegnamy Dąbrowicę skręcając w stronę Raby, na pierwszym moście nad Rabą pokonujemy następny zakręt, gdzie po trzech przejechanych kilometrach osiągamy kolejny most – pod Klęczaną.Przejeżdżając przez niego zyskujemy możliwość zapoznania się ze smakami nieznanowickiej restauracji i łowiska Kuter Port. Chcąc natomiast trzymać się szlaku kierujemy w stronę Podolan, gdzie pokonując po raz drugi tutejsze skrzyżowanie wracamy Dłużyznami do Gdowa – miejsca rozpoczęcia podróży. Decydując się na przejazd właśnie tą tras.

  • PAMIĘTAJ!

spośród ponad 17 kilometrów szlaku jedynie 3,5 km prowadzi drogami utwardzonymi, a więc nie asfaltowymi.


Kuter Port
Dwór Feillów
Dolina Raby
łowiska