Targowisko "Mój Rynek"

Od maja 2019 roku mieszkańcy naszej gminy zyskali nowe miejsce, w którym mogą zrobić zakupy w sobotni poranek. Targowisko produktów regionalnych „Mój Rynek” coraz częściej nazywane „ryneczkiem” działa na gdowskim Zarabiu, w każdą sobotę od 7.30, w miejscu odbywających się tutaj od lat jarmarków.Misja nowo otwartego miejsca jest prosta – łączenie ludzi – lokalnych producentów żywności i innych towarów z klientami. W założeniu lokalny „ryneczek”, jest miejscem na którym jest:

  • BEZPOŚREDNIO – założeniem jest aby wszystkie produkty pochodziły od wytwórców, którzy własnoręcznie uprawiają, hodują i produkują żywność i inne towary (np. rękodzieło, twórczość ludową, sadzonki roślin, drobne rzemiosło), a sprzedający osobiście będą prezentować swoje produkty.
  • NATURALNIE – sprzedawana żywność i pozostałe towary powinny być zdrowe i naturalne, bez rozmaitych polepszaczy, wytwarzane metodami tradycyjnymi.
  •  LOKALNIE – towary powinny pochodzić z okolicznych gospodarstw, ogrodów, pasiek, plantacji czy upraw; oferować je będą nasi rolnicy, sadownicy, ogrodnicy, plantatorzy, pszczelarze, gospodynie, przetwórcy czy drobni rzemieślnicy działających w okolicy

Po blisko dwóch latach działania, podczas których na „Ryneczku” nabyć można lokalne, tradycyjne i zdrowe produkty widać, że idea utworzenia tego miejsca trafia w oczekiwania mieszkańców.

  • na targowisku można nabyć min. wiejski chleb, pierogi, wypieki, przetwory. Duża w tym zasługa pań z Kół Gospodyń Wiejskich, które oferują najbardziej oczekiwane przez klientów produkty –, słowem wszystko to, czym od lat słyną w naszej gminie i dzięki czemu zdobywają nagrody na konkursach i przeglądach kulinarnych.
  • targowisko słynie również z oferty lokalnych producentów, można tu nabyć nabiał/sery krowie i kozie, mleko, śmietanę masło, wiejskie jajka, miody, wyroby z lawendy, kwiaty i sadzonki krzewów, wspaniałe pomidory z Gdowa, ekologiczne truskawki, rękodzieło.
  • organizatorzy wciąż poszukują i zapraszają zainteresowanych sprzedażą, a informacje można uzyskać pod numerem telefonu 501-225-365 

INFORMACJA DLA WYSTAWCÓW TARGOWISKA MÓJ RYNEK

1.Produkcja i obrót żywnością musi spełniać określone wymagania związane z bezpieczeństwem i jakością produktów. Wymagania te mogą być inne dla różnych rodzajów produktów, najlepiej przed rozpoczęciem działalności zwrócić się do:

powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej (sanepid)– w przypadku produktów roślinnych

powiatowego lekarza weterynarii – w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego

2. Konieczność zarejestrowania działalności w Sanepidzie

  • nie trzeba się rejestrować, jeśli sprzedaż można uznać za „okazjonalną” czyli prowadzoną jednorazowo/ incydentalnie/ rzadko/niecyklicznie -
  • we wszystkich innych przypadkach należy dopełnić wymogu rejestracji.

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia określa wymagania i procedury niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia. Warto podkreślić, że jeśli sprzedajemy towar na wagę, to urządzenie musi mieć stosowną legalizację. Jeśli nie posiadamy odpowiedniej wagi, lepiej jest sprzedawać towar na sztuki, kubki itp.

 


Targowisko Mój Rynek

Targowisko Moj Rynek
Targowisko Mój Rynek
Targowisko  Mój Rynek
Targowisko Mój Ryek
Targowisko Moj Rynek