Folder kulinarny ”Zachować Smak Tradycji - plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej”- smaki dzieciństwa
InformacjeKultura 22 lutego 2022
Pomysł na wydanie publikacji narodził się wraz z powstaniem gdowskiego Targowiska Mój Rynek. Uruchomiony przez Gminę Gdów przed trzema laty na gdowskim Zarabiu Mój Rynek, co sobotę gromadzi lokalnych wystawców i panie działające w kołach gospodyń wiejskich. Na Targowisku zakupić można wiejski nabiał, jajka, warzywa, sezonowe owoce, ciasta, miody. Kupujący doceniają naturalne produkty, pieczone według starych receptur ciasta, a w rozmowach przy stoiskach często przebija tęsknota za dawnymi, prostymi recepturami. Pracując nad przygotowaniem folderu, członkinie Stowarzyszenia zachęcały więc do podzielenia się przepisami na potrawy zapamiętane z dziecinnych lat. Namawiały do rozmów z babciami i mamami, do odszukania starych notatników z recepturami na kiszony barszcz, żur na serwatce, wypieki, zupy, kluski… Dzięki ich zaangażowaniu i nadesłanych przez mieszkańców przepisów, udało się zgromadzić blisko 40 receptur sprawdzonych w domu, opartych na przepisach przekazywanych w naszych rodzinach.
Znajdują się tu pomysły na proste dania, bo kuchnia naszego dzieciństwa była prosta… bazowała na tym, co było w domu i czego przygotowanie nie wymagało wiele czasu. Stąd tak wiele potraw jarskich, opartych na mące, mleku, ziemniakach. Nasze babcie i mamy gotowało prosto, a mimo to smak sodowych placków, podpłomyków, parzoków czy siercioków pozostał w nas jak tęsknota za czasami, które minęły -zapowiada Pani Lucyna Włodarz, Prezes Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich Gminy Gdów
Folder jest dostępny w wersji elektronicznej:
- na stronie Gminy Gdów / w zakładce Mieszkaniec -Organizacje Pozarządowe - Koła Gospodyń Wiejskich /
- lub w wersji pdf
W ramach Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność LGD „Dolina Raby” (PROW 2014-2020) zrealizowano projekt pn. "Zachować Smak Tradycji - plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej” który uzyskał wsparcie za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Dolina Raby” z siedzibą w Chrostowej w wysokości 55 tys. zł. Celem projektu był zakup 9 piecy konwekcyjnych oraz wydanie folderu kulinarnego z archiwalnymi przepisami kulinarnymi Ziemi Gdowskiej, Beneficjent projektu Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich Gminy Gdów. Lokalizacja operacji: Gmina Gdów.
www.dolinaraby.pl
„Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Materiał opracowany przez "Zachować Smak Tradycji - plebański podpłomyk i kulinarna tradycja Ziemi Gdowskiej”
Instytucja Zarządzająca PROW 2014 – 2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Najnowsze artykuły
Informacje 24 kwietnia 2024
233. rocznica Uchwalenia Konstytucji 3 Maja
Informacje 02 maja 2024
I Sesja Rady Gminy Gdów i ślubowanie Wójta Gminy Gdów
Informacje 02 maja 2024