Tajemnice podpłomyka plebańskiego

InformacjeKultura 21 marca 2023

W poniedziałkowe popołudnie, 20 marca br. odbyły się warsztaty wypieku podpłomyka, które zorganizowane zostały przez LGD Dolina Raby w ramach projektu współpracy „Skarby Beskidzkiej Miedzy”. Warsztaty odbyły się w Izbie Etnosmaków w Niegowici i to panie z niegowickiego Koła Gospodyń Wiejskich przybliżyły uczestnikom tradycje związane z wypiekiem podpłomyka.

W warsztatach wzięło udział 15 pań. Na początku gospodynie przedstawiły proces rejestracji podpłomyka na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz przekazały przepis na wykonanie regionalnego podpłomyka plebańskiego. Podczas warsztatów uczestniczki  miały także okazję zobaczyć piec, w którym wypiekane są podpłomyki i oczywiście spróbować niegowickiego przysmaku.

Podpłomyk plebański to placek z ciasta chlebowego/ okrągłe pieczywo na przekroju poziomym owalne/ o średnicy 30-40 cm i grubość 3-4 cm. Kolor złocisto -brązowy  z elementami brązowymi przypieczonej cebuli. Konsystencja krucha, chrupiąca. Smak wiejskiego chleba ze smakiem przypieczonej cebuli.

Jak potwierdzają wypowiedzi  świadków był to  ulubiony przysmak ks. Wikarego  Karola Wojtyły- który pełnił swoja pierwsza posługę kapłańska w parafii w Niegowici w latach 1948-1949.  To właśnie podczas tego pobytu został poczęstowany podpłomykiem z cebulką. Zachwycony tym specjałem poprosił, by podczas pieczenia nie zapominać także o nim (co potwierdzają spisane wspomnienia p. Kazimiery Rybak kucharki niegowickiej parafii). Od tego czasu Ksiądz Karol, późniejszy Ojciec Święty Jan Paweł II, kiedy tylko pieczone były podpłomyki otrzymywał je na śniadanie. Takie śniadanie nazywał odświętnym.

Podpłomyki  z cebulką stanowiły wyjątkowy przysmak Księdza Karola Wojtyły i miały swoje stałe miejsce na plebańskim stole . Natomiast codzienne śniadanie wyglądało bardziej ubogo. Stanowił je wiejski chleb, masło, kajpus- biały ser, jajko na twardo oraz kawa zbożowa z mlekiem.

Podpłomyk  plebański jest wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.



Najnowsze artykuły

InformacjeOświataSport 15 kwietnia 2024

Biegi przełajowe na Zarabiu

InformacjeInwestycje i infrastruktura 11 kwietnia 2024

Kontynuacja budowy kanalizacji w Marszowicach